vrijdag, juni 22, 2012

Wat bepaald ons klimaat

orkaanschade
Orkaanschade  
Eerst en vooral is het belangrijk duidelijk te weten wat klimaat inhoud en wat de basis de elementen zijn die het klimaat beïnvloeden. Zoals u al weet is het klimaat op onze aarde niet op alle plaatsen hetzelfde. Dichter tegen de polen is het klimaat kouder en dichter naar de evenaar is het warmer. Dit verschijnsel wordt veroorzaakt door de stand van de aarde ten opzichte van de zon. Als u hierbij de rotatie van de aarde en de omloop (baan) rond de zon neemt krijgt u het totaal beeld met dag en nacht verschillen en de overgang in seizoenen en de verhouding van de klimaten.

De reden dat dit systeem leefbaar is voor ons mensen, komt eigenlijk door de opwarming door de zon overdag en het deels bewaren van die warmte gedurende de nacht. Vooral het bewaren van een gedeelte van de warmte tijdens de nacht is belangrijk. Een deel van de door de zon binnenkomende warmte wordt door de buitenste gas lagen teruggekaatst naar de aarde. Die terugkaatsing wordt bepaald door de hoeveelheid CO2 gas in onze dampkring.

Van nature uit is dit systeem in perfect evenwicht.
Maar wat gebeurt er als wij mensen gaan knoeien met dit evenwicht?
overstroming
Overstroming 
De foto's spreken eigenlijk voor zich. Meer orkanen, overvloedige regenval, extreme hitte en op termijn niet te vergeten afsmelten van de poolkappen. Wat zou u ervan zeggen; bijvoorbeeld Leuven aan zee.

Natuurlijk is het waar dat de opwarming van de aarde niet alleen door CO2 uitstoot wordt veroorzaakt. Er is ook nog de zonnecyclus. Dit element is ervoor verantwoordelijk dat de aarde met zeer grote tussen pauzen overgaat van tropisch naar ijstijd en terug naar tropisch, enz. ...Dit is niet in handen van de mens. De zonnecyclus gaat echter over duizenden jaren.

Er echter nog een derde element dat grote invloed heeft op de opwarming van de aarde, namelijk elektromagnetische straling. Alhoewel de meningen hierover verschillen toch is het warmte effect aanwezig. U kan dit gemakkelijk zelf testen. Wanneer u gedurende een half uur met uw gsm telefoneert zal u merken dat uw oor letterlijk warm is geworden. Die warmte komt voort uit de elektromagnetische straling van uw gsm toestel.

gletsjer restant
Gletsjer restant  
De voornaamste bronnen van deze straling zijn hoogspanningsleidingen, hoogspanningsstations en elektromagnetisch ondergrondse metingen zoals toegepast bij het peilen en meten naar oliebronnen.

Grondig herzien hoe wij met onze omgeving omgaan is dus dringend aan de orde. Vooral de manier hoe wij met de bekende energiebronnen omgaan is hierbij van groot belang. Daarnaast is het enorm belangrijk andere energiebronnen (groene energie) in te voeren en nieuwe technologieën aan te moedigen.

Aanbevolen literatuur:



Geen opmerkingen: